Lityum Akü Nedir ?

03-03-2023 14:25
Lityum Akü Nedir ?



LİTYUM AKÜ NEDİR?




 

Lityum akü günümüzde yaygın olarak kullanılan, defalarca doldurulabilen bir çeşit pildir. Verimliliği en yüksek olan pil türüdür. Bu sebeple de pek çok elektronik cihaz ve araçta yoğun olarak lityum piller kullanılır. Lityum pil olarak adlandırılan lityum aküler ağırlıkları ve sahip oldukları büyüklüğe kıyasla en fazla düzeyde elektrik enerjisini kullanıma sunar. Yüksek enerji sağlaması nedeniyle de oldukça popülerdir. Lityum iyon piller gayet küçük boyutludur. İçerisinde kimyasal bileşenler sayesinde de epey hafiftir. Bu sayede kolayca taşınabilir. Hafiflik ayrıca pillerin mümkün olan en üst düzeyde tekrar doldurulmalarına olanak tanır. Lityum iyon pillerde hafıza etkisi adı verilen şarj durumunu etkileyen sıkıntı mevcut değildir. Bu nedenle pillerin yeniden şarj edilebilmesi için sonuna kadar bitmesinin beklenmesi gerekli değildir. Hafıza sorunu olmaması nedeniyle de şarj yarıda kalsa da pilin ömrü olumsuz yönde etkilenmez.


Lityum Akünün Avantajları Nelerdir?

1- Lityum aküler aynı kapasiteye sahip olan diğer konvansiyonel akülere kıyasla çok daha az yer kaplar. Yaklaşık olarak 1/4 oranında daha az yer kapladığı görülmüştür.

2- Lityum aküler kendisi ile aynı kapasiteye sahip olan diğer konvansiyonel aküler kıyaslandığında 1/4 oranında daha az bir ağırlığa sahiptir.

3- Lityum aküler istenildiği zaman şarj edilebilir. Akünün şarj edilebilmesi için tamamen boşalmasının beklenmesine gerek yoktur.

4- Bu akü türü yaklaşık olarak 2,5 saat gibi kısa bir zaman dilimi içerisinde şarj edilebilir.

5- Lityum akünün kullanımı oldukça güvenlidir. Aküden sıvı, asit veya zehirli gaz sızıntısı görülmez. Bu nedenle pek çok kişi tarafından rahatlıkla kullanılabilir.

6- -30 derecelik bir sıcaklıktan 60 derecelik bir sıcaklık aralığına kadar akü kullanılabilir.

7- Akü diğer muadillerine kıyasla daha pahalıdır ancak uzun süreli kullanım ömrü nedeniyle esasen daha ekonomik bir seçimdir.

8- Akü içerisinde akü kontrol kartı bulunur. Bu sayede akü daha güvenli hale gelir.

 

Lityum Akü Türleri Nelerdir?

1-Lityum-İyon Polimer Akü: 

Lityum iyon pilin sahip olduğu temel özellikler ve nitelikler lityum iyon polimer pil için de geçerlidir. Ayrıştığı nokta ise şarj yoğunluğunun daha az düzeyde olmasıdır. Ancak bu durum ultra ince pil tasarımları için ideal bir özellik kabul edilmektedir.

2-Lityum-İyon Titanat Akü: 

Altairnano firması tarafından geliştirilmiş olan bir lityum pil türüdür. Bu pil türü yüksek akım ile oldukça kısa sürede şarj edilebilir. Bu da kullanıcılar için kolaylık sağlayan önemli bir unsurdur. Bu pil 25.000 defa şarj edilerek kullanılabilen bir ömre sahip olmakla birlikte en yoğun olarak kullanıldığı yer elektrikle çalışan arabalardır. 250 kw gücündeki bir enerji kaynağı ile 10 dakika içerisinde yaklaşık %95’lik bir doluluğa ulaşabilme özelliğine sahiptir.

 

Kaynakça: https://www.incitas.com.tr/bilgi-merkezi/blog/lityum-aku-nedir

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.